Rørleggersentralen logo
Søk

24/7 Rørleggervakt: 23 03 54 00

Søk

Festen er ikke over.. for alle

Fettet fra julematen – hvor blir det av det?

Jule- og nyttårsfeiringen er et tilbakelagt kapittel, og ribbefettet har stivnet, men hvor mye fett havnet egentlig i avløpet?  Det kan være lurt å tenke igjennom, for jevnlig tilførsel av fett, fettholdige matrester og matoljer kan føre til avleiringer i rørene. Om du heller fettet ut i vasken eller kaster det i toalettet spiller ingen rolle, alt ender opp i de samme rørene til slutt. Dyrefett stivner raskt i rørene, og jo kaldere det er, desto større fare er det. Fet mat og kulde er derfor ingen god kombinasjon for avløpsrørene dine.

Vi anbefaler

Tørk ut fett fra stekepannen før du tar oppvasken, eventuelt hell overflødig fett fra matlagingen over i en kartong, lukk denne og kast i søpla. Kommer fettet ut i det kommunale ledningsnettet, vil det legge seg avleiringer i de store rørene. Dette kan føre til at avløpsrørene blir helt eller delvis blokkert.

Hvordan forebygge

Forebyggende tiltak kan utføres for å unngå den største krisen. Vi anbefaler vår egen avløpsåpner «Plumber», som du kun får kjøpt hos oss. Den løser opp fett i rørene, og kan på kort sikt hjelpe på problemet. I det lange løp, anbefaler vi alle å få utført en vedlikeholdsspyling, slik kommer du problemet i forkjøpet.
Det første tegnet på at rørene begynner å tette seg, er at det kommer klukkelyder fra rørene når vannet har rent igjennom sluket. Skjer dette må vi tilkalles for å foreta en høytrykkspyling, dette for å unngå at rørene tetter seg helt, og du i verste fall får tilbakeslag av kloakk inn i huset.

Konsekvenser

Alt fett bør kastes i søpla! Konsekvensene av å ikke følge disse tipsene, er ikke bare fare for tette rør, tilbakeslag av kloakk, dyrere kommunale avgifter, men også rotter, som lever av fettet i rørene.

Festen er ikke over..

https://www.facebook.com/rorleggersentralen.no/videos/1750600148336744/

Hvis rotter er et tilbakevendende problem, selv etter høytrykkspyling, kan vi også tilkalles for å montere rottesperre. Les mer om dovett og montering av rottesperre her.
 

 

Hva kan du gjøre for å unngå tette rør?

Man kan ikke unngå at rørene tetter seg over tid, men man kan gjøre forebyggende tiltak for å forhindre at dette skjer raskere enn nødvendig:

  • Unngå å kaste eller skylle ned ting som ikke skal i avløpet.
    • Når det gjelder toalettet: så er det tre ting du med god samvittighet kan etterlate deg i toalettet, bæsj, tiss og dopapir.
      Ikke tørkepapir! Alt annet må kastes i søpla.
    • Når det gjelder vasken: ikke skyll ned mat og fett – kast dette i søpla.
  • Rens vannlåser, sluk og avløp jevnlig – minimum 2 ganger i året, eller mer ved behov.  Rester av såpe, hår og annet vil feste seg over tid og hvis man ikke renser jevnlig, tetter dette avløpet.
  • Forebyggende tiltak – vedlikeholdsspyling! Klukkelyder og lukt er første tegn på at det begynner å bli tett. Det er et tidsspørsmål før det tetter seg helt. Ved å foreta en vedlikeholdsspyling på regelmessig basis, forhindrer man følgeskader. Dessuten er det langt rimeligere enn å foreta en utskiftning av rørene.
  • Eldre rør av jern eller betong. Har ditt hus/sameie/borettslag eldre rør av jern eller betong, så bør man være ekstra oppmerksom. Avleiringer oppstår lettere i rør laget av disse materialene, og da anbefales jevnlig vedlikeholdsspyling for å øke levetiden til rørene.
  • Bøyde rør. Hvis ditt hus/sameie/borettslag har bøyde rør eller rør med lite eller dårlig fall, bør man være oppmerksom på at det lettere kan legge seg avleiringer der røret er bøyd.

Kontakt oss for en avtale om vedlikeholdsspyling, eller om du ønsker at vi foretar en høytrykkspyling, kontakt oss i HøytrykkSentralen på tlf 23 03 54 00

tett rør