Rørleggersentralen logo
Search

24/7 Rørleggervakt: 23 03 54 00

Search

Husk vedlikehold av vannbåren varme: Sikre effektiv drift og lang levetid

Det er viktig å utføre regelmessig vannbåren varme vedlikehold for å sikre at systemet fungerer effektivt og at du unngår problemer. I denne guiden vil vi gå nærmere inn på viktigheten av service og vedlikehold av vannbåren varme, de vanlige vedlikeholdsoppgavene som bør utføres, og tips for å sikre at systemet fungerer optimalt gjennom årene.

 

Hva er vannbåren varme?

Vannbåren varme er et populært og energieffektivt oppvarmingssystem for mange boliger og bedrifter. Denne innovative teknologien gir jevn og behagelig varmefordeling. Ved hjelp av et system av rør og varmekilder, som distribuerer oppvarmet vann gjennom gulv, vegger eller radiatorer, er vannbåren varme et energieffektivt alternativ sammenlignet med andre varmesystemer. Men som alle systemer, trenger det regelmessig vedlikehold for å fungere best mulig, og for å forlenge levetiden.

 

Hvorfor er vannbåren varme vedlikehold viktig?

Regelmessig vedlikehold av vannbåren varme er kritisk for å sikre at systemet fungerer optimalt og effektivt. Her er noen av de viktigste grunnene til hvorfor vedlikehold er så viktig:
 • Energieffektivitet: Regelmessig vedlikehold holder systemet rent og fritt for slam og luftbobler, noe som sikrer optimal vannsirkulasjon og varmefordeling. Dette fører til lavere energikostnader, bedre komfort og bidrar til å redusere energikostnadene på lang sikt. Ved å sørge for at systemet fungerer best mulig, minimeres energitap og systemets totale effektivitetforbedres.
 • Lengre levetid: Regelmessig sjekk og rengjøring av komponenter, som å fjerne slam og korrosjon fra systemet, forhindrer slitasje og skader på komponenter, samt forlenger levetiden til hele anlegget ditt. Ved å identifisere og løse problemer tidlig, kan man unngå kostbare reparasjoner og forlenge levetiden til komponentene i systemet.
 • Forebygge problemer: Vedlikehold kan avdekke små problemer før de blir store. Dette kan spare deg for både tid og penger, og forhindre ubehagelige overraskelser når systemet settes i gang til vinteren.

 

Hva slags service og vedlikehold trenger vannbåren varme?

Den nøyaktige typen service og vedlikehold som er nødvendig for ditt vannbårne varmesystem, avhenger av typen system du har, og av vannkvaliteten i ditt område. Generelt sett er det lurt å få utført en årlig service av en autorisert rørlegger. Denne servicen bør inkludere:

 • Lufte systemet: Luftlommer kan samle seg i et vannbårent varmeanlegg, noe som kan føre til redusert effektivitet og ujevn oppvarming. Fjern luftlommer som kan hindre vannstrømmen og redusere effektiviteten. Sørg for at alle radiatorer er luftet og at ingen er blokkert av møbler eller gardiner.
 • Kontroll av trykk og temperatur: Kontroll av trykk og temperatur er viktig, for å sikre at systemet opererer innenfor sikre grenser. Overvåkning av trykk og temperatur kan også bidra til å identifisere eventuelle problemer tidlig, og forhindre potensielle skader på systemet. For høyt eller lavt trykk kan indikere feil i systemet.
 • Rensing av varmevekslere: Varmevekslere kan samle opp avleiringer over tid, noe som reduserer systemets effektivitet. Rensing av varmevekslere bør derfor utføres regelmessig, for å fjerne eventuelle avleiringer og opprettholde optimal varmeoverføring.
 • Rengjør filtre: Skitne filtre kan hindre vannstrømmen og redusere effektiviteten.
 • Kontroll av pumper og ventiler: Pumper og ventiler bør inspiseres regelmessig for å sikre at de fungerer som de skal. Dette inkluderer kontroll av tetninger og ventiler, og identifisering av eventuelle tegn på slitasje eller feilfunksjon.
 • Inspeksjon av rør for lekkasjer: Å undersøke rør for lekkasjer er avgjørende for å forhindre vannskader og sikre at systemet fungerer som det skal. Eventuelle lekkasjer bør identifiseres og utbedres så raskt som mulig, for å unngå kostbare skader på eiendommen.

 

I tillegg til den årlige servicen, er det lurt å:

 • Feilsøke: Kontakt oss hvis du merker problemer med systemet ditt, som ujevn varmefordeling,støy eller lekkasjer.
 • Vedlikehold av varmekilde: Avhengig av varmekilden din (f.eks. bergvarme, sjøvarme), kan det være behov for spesialistvedlikehold.

 

Tips for vellykket vannbåren varme vedlikehold

For å sikre at vedlikeholdet av vannbåren varme er vellykket og effektivt, er det noen viktige tips å huske på:

 1. Følg produsentens anbefalinger: Følg alltid produsentens anbefalinger når det gjelder vedlikehold av vannbåren varme. Dette inkluderer anbefalte vedlikeholdsintervaller, prosedyrer og produkter som skal brukes.
 2. Planlegg regelmessig vedlikehold: Planlegg regelmessig vedlikehold av vannbåren varme, for å sikre at systemet fungerer best mulig gjennom hele året. Dette kan inkludere en årlig inspeksjon av systemet, samt jevnlige vedlikeholdsoppgaver som utføres etter behov.
 3. Hold en vedlikeholdslogg: Før en logg over alt utført vedlikehold, inkludert datoer, utførte oppgaver og eventuelle problemer som ble identifisert. Dette hjelper deg med å holde oversikt over systemets tilstand, og identifisere eventuelle mønstre eller problemer over tid. Hvis du har en serviceavtale med Rørlegger Sentralen, tar vi oss av dette for deg og gjennomfører en årlig sjekk for å identifisere problemer og sikre at alt er i orden.
 4. Involver en profesjonell: Selv om enkelte vedlikeholdsoppgaver kan utføres av huseiere, kan det være lurt å involvere Rørlegger Sentralen for mer omfattende vedlikeholdsoppgaver, eller hvis du er usikker på hvordan du skal utføre visse oppgaver.
 5. Vær oppmerksom på endringer: Vær oppmerksom på endringer i systemets ytelse eller oppførsel, som ujevn oppvarming, merkelige lyder fra rørene eller økt energiforbruk. Slike endringer kan indikere potensielle problemer som krever umiddelbar oppmerksomhet.
 6. Forebyggende tiltak: I tillegg til regelmessig vedlikehold kan forebyggende tiltak bidra til å forlenge levetiden og effektiviteten til vannbåren varme. Dette kan inkludere å installere et magnetfilter for å fjerne magnetiske partikler fra systemet, utføring av vannprøver og eventuell vannbehandling for å forhindre kalkoppbygging i rørene, samt sikring av god isolasjon av rørene for å minimere varmetap.
 7. Hold deg oppdatert: Hold deg oppdatert på de nyeste teknologiene og beste praksisene for vedlikehold av vannbåren varme. Dette kan inkludere deltakelse på kurs eller workshops, lesing av bransjepublikasjoner og konsultering med eksperter innen feltet.

sjekkliste vvs anlegg borettslag og sameier

 

Fordeler med regelmessig vedlikehold:

 • Reduserte energikostnader
 • Økt komfort
 • Lengre levetid for systemet
 • Færre reparasjoner og driftsstans
 • Trygg drift

 

Hvem kan utføre vedlikehold av vannbåren varme?

Vedlikehold av vannbåren varme kan utføres av deg selv, men det er lurt å ha en serviceavtale med en rørlegger for vannbåren varme vedlikehold for å sikre at alt blir gjort riktig. Rørlegger Sentralen har lang erfaring med vedlikehold av vannbåren varme, og kan tilby deg en trygg og effektiv service.

 

Har du husket å bestille vannbåren varme vedlikehold i år?

Vi tilbyr et bredt spekter av tjenester for vannbåren varme, inkludert:

 • Installasjon og reparasjon
 • Vedlikehold og service
 • Feilsøking og problemløsning
 • Rådgivning og veiledning

Våre dyktige og erfarne rørleggere er alltid klare til å hjelpe deg. Kontakt oss i dag for en gratis befaring eller et uforpliktende tilbud.

Les også: Oppgrader vannbåren gulvvarme systemet

 

Vedlikehold vannbåren varme

– Oppsummering

Ved å følge disse tipsene og ta regelmessig vedlikehold av vannbåren varme på alvor, kan du sikre at systemet ditt fungerer optimalt i mange år fremover. Ikke bare vil dette bidra til å opprettholde en behagelig innendørstemperatur og redusere energikostnadene, men det vil også bidra til å forhindre kostbare reparasjoner og forlenge levetiden til systemet. Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan vannbåren varme fortsette å være en effektiv oppvarmingsløsning for hjemmet ditt i lang tid framover.

Tlf: 23 03 54 00
Mail: Post@rorleggersentralen.no