Rørleggersentralen logo
Search

24/7 Rørleggervakt: 23 03 54 00

Search

Hvordan fikse tett do

En tett do er en irriterende situasjon som mange av oss har opplevd på et eller annet tidspunkt. Enten det er et resultat av for mye toalettpapir, et tilstoppet avløp eller en annen årsak, kan det å fikse tett do virke som en skremmende oppgave. Men frykt ikke! Med riktig kunnskap og verktøy er det mulig å løse dette problemet på egenhånd uten å måtte ringe etter en rørlegger.

Identifiser Problemet

Det første skrittet i å fikse en tett do er å identifisere årsaken til blokkeringen. Dette kan være alt fra en opphopning av toalettpapir til fremmedlegemer som har blitt utilsiktet skylt ned. Det er viktig å vite hva som forårsaker problemet, da dette vil hjelpe deg med å velge riktig metode for å løse det. Dersom det er fremmedlegemer i doen, bør du ta kontakt med en rørlegger for å rådføre deg om doen må demonteres, dette bør gjøres av en fagkyndig.

METODER FOR Å FIKSE TETT DO

Hvordan fikse en tett do? Her er en trinnvis guide om hvordan du kan fikse tett do effektivt:

1. Bruk en toalett plunger:

En toalett plunger er ofte det første verktøyet man tyr til når man står overfor en tett do. For å bruke en toalett plunger effektivt, må du plassere den over avløpet og deretter trykke den ned med jevn kraft. Gjenta denne prosessen flere ganger til blokkeringen løsner, og vannet begynner å renne fritt. Vær tålmodig og forsiktig under denne prosessen for å unngå søl.

2. Fjern årsak til blokkering:

Noen ganger må man ty til tiltak man kanskje ikke trives med. Dersom det er store mengder papir eller fremmedlegemer i doen, kan løsningen rett og slett være å grave dette ut. Ta på deg gode hansker å ha en søppelpose klar. Fjern så papir og fremmedlegemer og putt dette i posen. Jobb deretter videre med toalettplunger, kast søppelposen i søpla.

3: Ring etter profesjonell hjelp

Hvis ingen av de ovennevnte metodene fungerer, kan det være på tide å ringe etter profesjonell hjelp. En erfaren rørlegger vil kunne inspisere toalettet grundig og identifisere årsaken til problemet. De kan også utføre mer avanserte reparasjoner hvis det er nødvendig for å gjenopprette toalettets funksjonalitet. I noen tilfeller handler det om teknikk mens andre ganger må man ty til demontering av toalettet. Ved tilstopping lenger ned kan det også være behov for bistand av en spylebil.

Forebyggende tiltak

Etter at du har løst problemet med tett do, er det viktig å implementere forebyggende tiltak for å hindre at det skjer igjen i fremtiden. Dette kan inkludere å begrense mengden toalettpapir som brukes, unngå å skylle ned fremmedlegemer, og jevnlig vedlikehold av toalettavløpet med vedlikeholdsspyling.

Man kan ikke unngå at rørene tetter seg over tid, men man kan gjøre forebyggende tiltak for å forhindre at dette skjer raskere enn nødvendig:

  • Unngå å kaste eller skylle ned ting som ikke skal i avløpet.
    • Når det gjelder toalettet: så er det tre ting du med god samvittighet kan etterlate deg i toalettet, bæsj, tiss og dopapir.
      Ikke tørkepapir! Alt annet må kastes i søpla.

Fikse tett do – Oppsummering

Å fikse en tett do kan være en enkel oppgave hvis du vet hva du gjør. Ved å følge disse trinnene nøye og bruke riktig utstyr, bør du kunne løse problemet uten altfor mye stress eller frustrasjon. Husk å være tålmodig og forsiktig under hele prosessen, og ikke nøl med å søke profesjonell hjelp hvis du trenger det. Med litt innsats kan du få toalettet ditt tilbake til normal funksjon på kort tid!

Ta kontakt på 23 03 54 00 for bestilling av vedlikeholdsspyling for å være i forkant, eller høytrykkspyling hvis skaden allerede har skjedd.