Rørleggersentralen logo
Search

24/7 Rørleggervakt: 23 03 54 00

Search

Drenering av gammel grunnmur: Beskytt ditt hjem mot fuktskader

Drenering av gammel grunnmur

Velfungerende drenering av gammel grunnmur er avgjørende for å beskytte kjelleren og resten av huset ditt mot fuktskader. Dreneringen leder vann bort fra grunnmuren og kjelleren, og forhindrer dermed fuktskader som kan føre til muggsoppvekst, setningsskader og kjellerflom. Dette gjøres ved hjelp av et nettverk av rør og grus som samler opp vann og leder det til et avløp eller en sump. I denne artikkelen skal vi se nærmere på drenering rundt gammel grunnmur.

Med tiden kan eldre dreneringssystemer bli tette eller ødelagte, noe som kan føre til en rekke problemer, inkludert:

 • Fuktinntrengning i kjeller: Dette kan føre til muggsoppvekst, råte, skader på vegger og gulv, og et usunt inneklima.
 • Setningsskader: Vann som samler seg rundt grunnmuren kan føre til at jorden under huset setter seg, noe som kan skade fundamentet og forårsake sprekker i veggene.
 • Kjellerflom: Ved kraftig regnvær kan defekt drenering føre til at vann flommer inn i kjelleren.

Hvor lenge varer dreneringen?

Levetiden til en drenering avhenger av en rekke faktorer, inkludert jordtype, klima og kvaliteten på materialene som ble brukt. Generelt sett kan man regne med at en drenering varer mellom 20 og 60 år.

Les mer om: Drenering

Vedlikehold av drenering:

For å sikre at dreneringssystemet ditt fungerer som det skal, er det viktig å utføre regelmessig vedlikehold. Dette inkluderer:

 • Rensing av dreneringsrørene: Dreneringsrørene bør renses regelmessig, for å fjerne slam og avfall.
 • Sjekk av avløp: Avløpet bør sjekkes regelmessig for å sikre at det ikke er tett.
 • Inspeksjon av terrenget: Terrenget rundt huset bør inspiseres regelmessig for å sikre at det ikke er noen synlige tegn på problemer med dreneringen.

Hvordan unngå fukt utenfra?

I tillegg til en god drenering, er det flere andre ting du kan gjøre for å unngå fuktproblemer i kjelleren:

 • Sørg for at taknedløpene er rettet bort fra huset. Vann fra taknedløpene skal ikke renne ned mot grunnmuren, da dette kan føre til at vann samler seg rundt huset.
 • Hold kjellergulvet tørt. Unngå å la vann stå på kjellergulvet, og bruk en avfukter hvis du har fuktighet i kjelleren.
 • Lufting av kjelleren. Sørg for at kjelleren har god lufting, for å forhindre at fuktighet samler seg.
 • Tett sprekker og hull i grunnmuren. Sprekker og hull i grunnmuren kan gi vann en vei inn i kjelleren.

Men hvordan vet du når det er på tide å bytte drenering?

Drenering gammelt hus – Her er noen tegn du bør se etter:
 • Fukt i kjelleren: Dette kan vise seg som synlig fukt og saltutslag på vegger og gulv, eller det kan være en muggen lukt i kjelleren.
 • Vannpytter rundt huset: Etter kraftig regnvær kan det samle seg vannpytter rundt huset, noe som tyder på at dreneringen ikke fungerer som den skal.
 • Muggsoppvekst: Muggsopp trives i fuktige omgivelser, og kan være et tegn på at dreneringssystemet ditt ikke fjerner vann effektivt.
 • Sprekker i grunnmuren: Sprekker i grunnmuren kan være et tegn på at jorden rundt huset har satt seg, noe som kan skyldes mangelfull drenering.
 • Planter vokser tett inntil grunnmuren: Planter og røtter kan tette dreneringsrørene og hindre at vann renner bort fra huset.
 • Gammel drenering: Hvis dreneringen er mer enn 30 år gammel, er det lurt å få den vurdert av en fagperson.
 • Dårlig lukt: En muggen eller kloakklignende lukt i kjelleren kan være et tegn på at det er et problem med dreneringssystemet ditt.

Det er bedre å være føre var enn etter snar:

Selv om du ikke ser noen umiddelbare tegn på problemer, kan det være lurt å få dreneringen din vurdert av en fagperson hvis den er gammel. En fagperson kan inspisere dreneringssystemet og gi deg en vurdering av tilstanden. De kan også gi deg råd om hvorvidt det er nødvendig å bytte ut dreneringen, og i så fall hvilke alternativer du har.

Ikke vent til det er for sent!

Fuktskader i kjelleren kan være dyrt å reparere, og i verste fall kan det føre til muggsoppvekst og helseproblemer. Ved å ta vare på dreneringen din kan du spare deg for mye penger og bekymringer i fremtiden.

Les også: 12 grunner til at du trenger serviceavtale med en rørlegger

Har du gamle rør i nærheten av grunnmuren?

I forbindelse med utskifting av dreneringen, kan det også være nødvendig å skifte ut vann- og avløpsrør som ligger i nærheten av grunnmuren. Eldre rør kan være rustne eller korroderte, noe som kan føre til lekkasjer.

Kartlegging av rørenes tilstand?

For å kartlegge rørenes tilstand sett fra innsiden, kan vi foreta en rørinspeksjon. På denne måten kan vi vurdere om det er hensiktsmessig å skifte ut vann- og avløpsrør samtidig som det allikevel skal graves, dette for å redusere kostnadene forbundet med dette arbeidet.

De ledningene som går inn til huset ditt fra kommunalt nett, er ditt ansvar og utbedringer av disse må bekostes av deg.

Når er det nødvendig å skifte ut vann-og avløpsrør?

Det er flere tegn på at vann- og avløpsrørene dine trenger å skiftes ut:

 • Alder: Rørene har en begrenset levetid. Vanlige rørmaterialer som støpejern og plast holder vanligvis i 50 år eller mer, men kan svikte tidligere.
 • Lekkasjer: Lekkasjer kan føre til vannskader på eiendommen din, muggsoppvekst og andre problemer.
 • Tette rør: Tette rør kan forårsake sakte drenering, oversvømmelser og ubehagelige lukter.
 • Røtter: Røtter fra trær og busker kan trenge inn i, og tette avløpsrør.
 • Rust: Rust kan føre til at rør sprekker og lekker.

Fungerer din bakkekran/utvendige stoppekran?

Det er viktig å sjekke at bakkekranen/utvendige stoppekran fungerer som den skal. Dette er nødvendig for å kunne stenge av vanntilførselen til huset, i tilfelle en lekkasje.

Hvor gamle er stikkledningene?

Stikkledningene er rørene som fører vann fra kommunal hovedledning og inn til huset ditt. Eldre stikkledninger kan være laget av bly eller asbest, som begge er helsefarlige materialer. Det kan derfor være lurt å få byttet ut stikkledningene samtidig som du skifter ut dreneringen. Vi påtar oss både graving og utskifting av vann- og avløpsrør.

Drenering av gammel grunnmur? Ta kontakt for befaring:

Hvis du er usikker på tilstanden til dreneringen din og/eller vann-og avløpsrørene dine, eller hvis du vil ha en befaring av huset ditt, kan du ta kontakt med oss i Rørlegger Sentralen på post@rorleggersentralen.no eller 23035400. Vi kan vurdere behovet for utskifting av drenering, vann- og avløpsrør, og stikkledninger, samt gi deg et tilbud på graving og utbedring av .