Rørleggersentralen logo
Search

24/7 Rørleggervakt: 23 03 54 00

Search

Unngå sprukne vannrør

Unngå sprukne vannrør!

Kombinasjonen lite snø og kulde er oppskriften på vannskader. Dette må du passe på.

Som eier av hus og hytte har du selv ansvar for rør og stikkledninger frem til den kommunale hovedledningen.

– Når det er så kaldt, men ingen snø som isolerer, blir jordsmonnet svært kaldt, advarer meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk Institutt.

Farlig barfrost
Frosten går dypere i bakken, og dersom vann- og avløpsrør fryser og sprekker vil det løpe høye utgifter og praktiske problemer i hus og hytte.

– Det er viktig å være seg bevisst barfrosten, sier meteorologen til Osloby.no.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune har tidligere sendt ut en smørbrødliste for hvordan du skal unngå frostskader på rør.

Ti grader i alle rom
Etaten presiserer særlig viktigheten av å holde rom med vanninstallasjoner varme – over 10 grader, selv om du er bortreist.

I lokaler som skal stå ubenyttet i kalde perioder, bør hovedvanntilførselen stenges og rørene tømmes.

Dersom du har vannlåser og avløp i rom som sjelden brukes, kan olje eller frostvæske i disse forhindre at det fryser is.

Når skaden er skjedd
Dersom rørene fryser og lekker, bør hovedvannkranen stenges av så snart som mulig, råder etaten. Da kan verken toalett eller sluk brukes, og rørlegger må kontaktes for å reparere og avgrense skadeomfanget.

Hvis fryseprosessen ikke er kommet så langt at du har fått sprukne vannrør, kan det å skru opp varmen i rommet løse opp isen. Sterk oppvarming eller flamme er ikke en anbefalt metode. Det kan fremprovosere et rørbrudd det er vanskelig å se og/eller komme til.

8 Råd mot vannskader og hvordan unngå sprukne vannrør

  1. Steng av og tøm vannledninger som er utsatt for frost (hageslange og lignende). Vannlåser og avløp i areal som er ubenyttet eller sjeldent benyttet, bør få en skvett med frostvæske eller olje i perioder med sterk kulde, og hvor man frykter at det kan oppstå isdannelse. Dette forhindrer både frosne rør, sprukne vannrør og avløpsfordampning.
  2. Husk å lukke kjellervinduer og ventiler når kulden setter inn. Det tar ikke lang tid før rørene fryser om de er i nærheten av et åpent vindu.
  3. Hold temperaturen over 10˚ C i oppholdsrom og 3˚ C i kjeller når du reiser bort.
  4. Sluk bør renses minst en gang i året, men gjerne oftere. Unngå bruk av sterke kjemikalier om du har plastrør, ettersom disse kan etse på rørene.
  5. Vannlåsene bør også renses minst én gang i året. Nyere vannlåser av plast er lette å skru løs, mens eldre vannlåser av støpejern krever bruk av verktøy. Her må en stor fastnøkkel eller skiftnøkkel som regel til. Sjekk at du har skrudd skikkelig til når du er ferdig. Kontakt oss om du har behov for hjelp til disse tingene.
  6. Kjøkkenet er ikke et våtrom, og har som regel ikke sluk. Det betyr at du må ta spesielle forholdsregler for å unngå vannskader. Side-by-side kjøleskap og kaffemaskiner skal ha montert automatisk vannstoppventil og følere.
  7. På tide å skifte vannslanger på vaske- og/eller oppvaskmaskinen? Vannslanger til maskiner bør byttes ut omtrent hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstengning.
  8. Glem for all del ikke hytta, fritidsboliger og utleielokaler! Også der bør vannledninger tømmes. De mest omfattende vannskadene skjer der vann står og renner over tid uten at det oppdages.
 
Er uhellet allerede skjedd eller du trenger hjelp til disse tingene, er vi ikke lenger unna enn et tastetrykk på telefonen: Ring 23 03 54 00, hele døgnet, hele året. Du kan også kontakte oss på mail på post@rorleggersentralen.no 
Vi leverer rørleggertjenester i Oslo og omegn.
Les mer om: hvordan vi tiner rør

Kilde: Osloby.no, skikkeligrørlegger.no og Oslo kommune